Yeniden Doğuşun Bereketin Ayı Temmuz

<meta name=”google-adsense-account” content=”ca-pub-7350718767107764″>


 
 
 

Temmuz, bizim kullandığımız takvimin 7. Ayı Haziran ile Ağustos arasında yaz mevsimin ortasında bir aydır.

Temmuz ismi, Türkçeye, Arapçadan (Tammuz) ya da Aramiceden girmiştir. Bu dillere de Akadcadan geçtiği düşünülmektedir.

Kelimenin bilinen en eski kökünün,  Akadların da tapındığı Sümerler döneminin çoban ve çiftçilik Tanrısı ‘’Dummuzi’’den geldiği düşünülüyor. Dummuzi Sümerlerde Aşk Tanrıçası İnanna’nın evlenen Çoban tanrısıdır. Çoban tanrısı Dummuzi,  ahır hayvanlarının, çobanların, kırsal yaşamın, ekinlerin, hasadın koruyucusu olarak kabul edilmiştir.

İnannaya ‘nın evlenmeye karar verdiği Tanrılar arasında duyulunca doğal olarak pek çok talibi onu istemek için yanına gelir. Bu talipler arasında İnannaya’ya armağan olarak süt getiren Dummuzi de vardır. İnanna, Dummuzi’yi görür görmez, hiç tereddüt etmeden diğer adaylar arasından O’nu seçer. Süt armağanı ile sembolize edilen bu evlilik, daima bereket ile bağdaştırılmıştır.

İnanışa göre Dummuzi yılın 6 ayını yeraltında ölü olarak geçirirken, yılın diğer 6 ayını ise İnanna ile yeniden doğarak geçirir.  Sıcak ve kurak yaz ayları ölümü simgelerken, yağışlı ve serin dönemler yeniden doğumu sembolize etmektedir. Esasen Temmuz, yılın tam ortasına denk geldiği için Kuzey yarımkürede en sıcak, Güney yarımkürede ise yılın en soğuk ayıdır.

Daha eski yazıtlarda bu kelime ‘’Dumuzi sipad’’ olarak geçiyor. Böyle söylendiğinde de ‘’Güvenilir Oğul’’ anlamına geliyor.

Temmuz ayı, İngilizcede ise ‘’July’’ olarak tanımlanmıştır. Yılın 7 ayına, ‘’July’’ adı, M.Ö. 44’de Roma İmparatoru Jül Sezar’a ithafen İngiliz senatosu tarafından verilmiştir. Temmuz aynı zamanda Jül Sezar’ın doğduğu aydır.

Bütün bunların ötesinde Temmuz’un bana neler hatırlattığını sizinle paylaşmak istiyorum:

En sevdiğim aydır Temmuz… Güneş bütün ışıklarını cömertçe Dünya’ya sunar. Ağır ağır kıyafetler giyilmez… İnce, hafif, zarif kumaşlar seçilir. Gün ışığının rengi dolar yüreklere…

Mutlu bir aydır Temmuz… Bir önceki senenin yarısı geride kalmış, ertesi senenin alametleri yavaş yavaş görünmeye başlamıştır.

Temmuz demek tatil, güneş, deniz, Ege Akdeniz kıyıları, cır cır böceklerinin gece gündüz hiç susmayan sesleri demektir. Pek çok kişinin sinir bozucu bulduğu bu sesi, ben çok severim. Çünkü bu sesler yalnızca yazın uzak kentlerin ötesinde, tatil yerlerinde duyulur.

Benim için Temmuz, kızımın 3-4 günlük bebek olduğu o güzel yüzü ile hayatla tanıştığı, benim de onunla tanıştığım, yepyeni bir Dünya’nın kapısının önümde açıldığı en güzel aydır.

Dilerim 2022 Temmuzu dileklerinizin gün gibi pırıl pırıl parlayarak, gerçekleştiği bir ay olsun. Dilerim bu ve bundan sonraki bütün Temmuzlar size sağlık, sevinç, mutluluk taşısın…

Bir Cevap Yazın